
Veseli učenici 1. i 5. odgojne skupine sa svojim odgajateljicama Marinom i Marijanom počastili su nas šarenim, ukusnim božićnim medenjacima.
Na njihovom sastanku mutilo se, mijesilo, peklo, ukrašavalo, pjevalo, a, naravno, i jelo. Domom se širio miris prefinih, slasnih medenjaka koji su u trenu nestali.
Evo i recepta:
Mrak dobri medenjaci
Sastojci:
- - 150 g meda
- -1 mala žlica sode bikarbone
- -250 g masla
- - 2 jaja
- - 150 g šećera u prahu
- - ½ kg oštrog brašna
- - vrećice mješavine za medenjake
- (po želji i više ili dodati još cimeta i naribati malo muškatnog oraščića)
Priprema:
Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici pa mu dodati sodu bikarbonu i pažljivo promiješati.
Stvorit će se pjena pa pazite da vam ne iskipi.
Brašno prosijati, dodati mu mješavinu začina i sve dobro izmiješati.
Maslac pjenasto izraditi pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima.
Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku. Zagrijati pećnicu na 170°C.
Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice tijesta tako da među njima ostaje mali razmak jer tijekom pečenja kolačići rastu. Peći 10-12 minuta na 170°C.
Po želji medenjake ukrasiti/išarati čokoladnom glazurom (čokoladu otopiti, dodati joj malo ulja, dobro promiješati i kada se malo ohladi, ukrašavati).